Cuban Old Fashioned

19 Oct

Het bekende rum-merk Bacardi viert dit jaar zijn 150e verjaardag. In 1862, in de stad Santiago de Cuba, bracht Don Facundo Bacardi Masso een revolutie teweeg in de dranken industrie met de lancering van de eerste premium witte rum. Bacardi werd geboren en is nog steeds een van de bekendste drankmerken ter wereld.

De unieke smaak van rum zoals we het nu kennen bracht veel inspiratie voor cocktail pioniers en daaruit ontstonden cocktails die sindsdien wereldwijd bekend zijn; denk maar aan de Mojito, de Daiquiri, de Cuba Libre, de Pina Colada,.. Het is dus ook geen verrassing dat rum nog steeds een populair ingrediënt is om cocktails te maken.

20121016-115058.jpg

Nadat Don Facundo de witte ‘Superior’ lanceerde stopte hij echter niet met experimenteren, zo ontstond de Bacardi 8 Años. Deze rum was zo goed dat hij meer dan 100 jaar exclusief voor de privé collectie van de familie geproduceerd werd. Slechts enkele jaren geleden werd de rum gecommercialiseerd en met succes, de rum is nu verkrijgbaar in de betere supermarkten.

Zoals alle rums van Bacardi start de productie met het pletten van rietsuiker stengels tot een donkere siroop. De siroop wordt vervolgens gecentrifugeerd om de suikerkristallen te scheiden. Daaruit ontstaat een melasse, de basis van rum. Aan de melasse wordt gist toegevoegd, die er voor zorgt dat de suikers worden omgezet in alcohol. Na het distillatieproces is de rum geheel zuiver. Daarna begint het rijpingsproces in handgemaakte vaten van wit Amerikaans eikenhout. De vaten worden aan de binnenkant door middel van een houtskoolvuurtje gebrand om er voor te zorgen dat de rum continu gezuiverd wordt. De temperatuur, de vochtigheid en zelfs de zeebries waaraan de vaten worden blootgesteld zijn van invloed op het karakter en de kwaliteit van de rum. Na acht jaar rijping (wat in het vochtig warme Caribische gebied gelijk staat aan 16 jaar bij ons) ontstaat een rum met een bijzonder rijke en zachte smaak. De master blender selecteert de beste vaten en de rum uit de vaten wordt gebotteld in de Bacardi 8 Años fles.

Bacardi 8 is een goede sipping rum, in mijn mening in tegenstelling tot Bacardi Superior en Bacardi Reserva. Het wordt meestal straight up geserveerd of met ijs, maar kan ook als premium rum gebruikt worden in cocktails. Één van mijn favorieten is de Cuban Old Fashioned.

Recept:

  • giet 3 druppels Angostura Bitters over een suikerklontje
  • plaats het suikerklontje in een Old Fashioned glas en voeg 1 cl. ijskoud water toe
  • voeg 4.5 cl. Bacardi 8 Años toe
  • roer enkele seconden tot de suiker opgelost is en voeg een groot ijsblokje toe
  • garneer met een zeste van appelsien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: