Agavoni

31 Jan

Wie de trends een beetje volgt in het cocktailwereldje weet dat gin momenteel een van de meest populaire ingrediënten is, maar ook dat een mogelijke opvolger al klaar staat: mezcal en tequila! Natuurlijk zijn er heel bekende tequila cocktails: de Tequila Sunrise die je kent van aan het zwembad van een Turks all-in hotel, de Margarita al dan niet in bevroren vorm, de stevige Long Island Iced Tea en de Adios Motherfucker, de garantie op een kater. Maar het lijstje van Tequila cocktails die iedereen kent houdt hier eigenlijk al op, en dat zijn niet bepaald de beste cocktails ter wereld.

Carina Soto Velazquez

Carina Soto Velazquez

Tijd dus om me er verder in te verdiepen en de ideale kans hiervoor is wellicht de Venuez beurs op 18 en 19 februari in Antwerpen. Een van de gastsprekers op deze vakbeurs is Carina Soto Velazquez van La Candelaria, de leading lady bartender van Parijs en bijgevolg zowat de bekendste vrouwelijke mixologist van Europa. Soto Velazquez zal op Venuez spreken over mixen met mezcal en tequila. Voor wie het niet wist Tequila is eigenlijk een soort van mezcal, maar dan specifiek gemaakt van minimum 51% blauwe agave en geproduceerd in de Mexicaanse  staat Jalisco. Vergelijk het een beetje schuimwijn waarbij Champagne de schuimwijn van de Champagnestreek is. Er bestaan vier types tequila: blanco (soms plata of silver genoemd, ongerijpt of rijping minder van 3 maanden of minder), reposado (of rested, 3 maanden tot 1 jaar gerijpt), añejo (of aged, langer dan 1 jaar gerijpt) en sinds enkele jaren ook extra añejo (extra aged, minimum 3 jaar gerijpt). Tequila blanco is doorzichtig maar vanaf reposado heeft de tequila een licht karamelachtig kleurtje en añejo is amberkleurig. Die kleur krijgt de tequila van het rijpen in houten vaten, hoe langer het rijpingsproces hoe zachter de tequila ook zal worden. Het rijpen neemt de edge er wat af en zorgt ervoor dat je de echte smaak beter proeft. Let op,  vaak wordt het gerijpte kleurtje nagemaakt door een beetje karamel toe te voegen aan de tequila of een blend te maken van reposado en blanco, dit noemt men dan respectievelijk tequila oro (of gold) en tequila joven (young of mixto). Is gerijpte tequila dan altijd beter dan ongerijpte tequila? Nee, je moet namelijk ook kijken naar het aandeel agave in de tequila. De goedkopere tequilas zijn meestal een mix van 51% agave sap en onderandere rietstengelsap. Premium tequilas bevatten bijna altijd 100% agave sap. Tot enkele jaren was ik niet zo’n fan van tequila als het ging over een glaasje neat of on the rocks, maar dat was tot ik een 100% agave añejo had geproefd, namelijk Patron Añejo (die overigens in een mooi handgeblazen fles komt). Als het op cocktails aankomt mag het voor mij gerust wel die edge hebben van de blanco en zou het ook duur uitvallen om een añejo te gebruiken. Voor cocktails gebruik ik daarom El Jimador blanco of La Cofradia blanco.

De eerste nieuwe tequila cocktail waar ik me in verdiep is de Agavoni, een agave-variant op de Negroni. Een cocktail met een stevig alcohol gehalte maar eentje die redelijk vlotjes drinkt. Verrassend genoeg is tequila een goede vervanger voor gin in deze cocktail en hoeft het aandeel hiervan niet aangepast te worden om de smaken in balans te houden.

Recept:

  • giet 3 cl. tequila blanco (bv. El Jimador), 3 cl. rode vermouth en 3 cl. Campari in een tumblerglas
  • voeg een halve cocktaillepel orange bitters toe
  • voeg ijsblokjes toe en roer een 5-tal seconden
  • garneer met een zeste van appelsien of pompelmoes

For the English translation of this blog go to El Flordita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: