Spring Gin Gimlet

20 Mar

“Spring is the time of plans and projects.” — Leo Tolstoy

Spring Gin

Spring Gin

De eerste dag van de lente moet gevierd worden met een passende cocktail: de Spring Gin Gimlet.

De gimlet is zo een van die cocktails waar veel discussie over is. Volgens de ene is het pas een echte gimlet als er gezoete limoensap (Rose’s lime juice) gebruikt wordt, de andere heeft liever verse limoensap. De ene zweert bij Plymouth gin, de andere doet het zelfs met Vodka in plaats van gin. De ene voegt suikersiroop toe, de andere bruiswater en de purist geen van beide. Duizend-en-één recepten dus, en ik voeg er met plezier nog een duizend-en-tweede aan toe.

Voor de lente versie van de gimlet gebruik ik Spring Gin. Een gin die zijn naam kreeg omdat hij in de lente van 2012 gedistilleerd werd. Er werd slechts 1.500 liter geproduceerd, we kunnen dus gerust spreken over een exclusieve Small Batch gin. Hoewel er in eerste instantie slechts 900 flessen de markt op zouden gaan werden het nadien 1.800 halve liter flessen en een distiller’s cut in 2-liter flessen. Elke fles is genummerd, zelf ben ik de bezitter van nummer 1316/1800.

De gin werd van A tot Z door Manuel Wouters en zijn tweelingbroer Olivier ontwikkeld: van de keuze van botanicals tot het ontwerp van het label en de fles. Het werd na Filliers Dry Gin 28, Biercée gin en FG-23 Gin de vierde Belgische gin.  En ook deze gin blijkt een schot in de roos: de gin wordt zelfs geserveerd in toprestaurants zoals Noma, dat al enkele jaren als beste restaurant ter wereld wordt aanzien. De gin is licht floraal,  tamelijk zoet en een beetje peperig en daardoor heel geschikt voor cocktails zoals een Gin Tonic en een Martini. Maar ook voor een gimlet omdat de gin mooi contrasteert met het zure van het limoensap. De zoete touch van de gin verzacht de scherpte van de limoen zodat er niet veel suiker toegevoegd hoeft te worden om een mooie balans te vinden tussen zoet en zuur. Eén minpuntje aan deze gin is dat zowel de fles als de stop van glas gemaakt is en hierdoor niet helemaal waterdicht sluit! Eens de fles geopend is kan je de fles dus best rechtop laten staan.. of snel leegdrinken natuurlijk!

Recept:

  • giet 8 cl. gin en 2 cl. limoensap en 1 cl. suikerwater in een shaker
  • vul de shaker met ijsblokjes
  • shake 10 à 15 seconden krachtig
  • strain de inhoud in een voorgekoeld Martini glas
  • garneer met een limoenwieltje

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: